Starostlivosť o jazierka

Jazierko je ozdobou každej záhrady. Ale len málo z nás má to šťastie, že mu pozemkom preteká prírodný potôčik. My ostatní sa musíme postarať, aby boli aj naše umelé jazierka také krásne a čisté, akoby ich napájal zurčiaci prameň.

Okrem výkonovo primeraného čerpadla (návod, ako vybrať správne čerpadlo) s filtráciou potrebuje každé jazierko pravidelne ošetrovanie vody. My sa spoliehame na kvalitné a overené prípravky nemeckej firmy Tetra.

Novú sezónu je ideálne začať balíčkom Tetra Pond Season Start. Na 1000 litrov vody je potrebných 50ml prípravku, takže celé 250ml balenie je na 5 kubíkov vody. Prípravok redukuje fosfáty, ktoré sa zvyknú po zime nahromadiť a sú živinami pre riasy. Season Start tiež dodáva potrebné železo, vitamíny a stopové prvky. Ak máte vodu v jazierku prečerpávanú motorčekom s filtrom, ideálne je Season Start doplniť FilterZymom (odbúrava škodlivé dusíkaté látky). K tomu TetraPond AquaClean (udržuje biologicky aktívnu čistú vodu) a Crystal Water (viaže minerálne zákaly a udržiava krásne priehľadnú vodu) a sezóna môže začať.

Na boj s riasami sú určené prípravky Tetra AlgoFin a Tetra AlgoRem. AlgoFin je herbicíd, spoľahlivo likviduje riasy a vytvára prostredie, v ktorom sa riasy nemnožia. AlgoRem je ekologický prípravok, ktorý vločkuje plávajúce riasy, aby sa dali ľahko mechanicky odstrániť.

AlgoFin účinkuje cielene na riasy, blokuje ich schopnosť fotosyntézy, hubí existujúce riasy a bráni rastu nových. Pri správnom dávkovaní neškodí iným vodným rastlinám ani rybkám. Pri prvom použití sa aplikuje 50 ml AlgoFinu na 1000 l vody, pri pravidelnom používaní stačí 25 ml každých 4–6 týždňov. Pre optimálny efekt treba vodu v jazierku po naliatí AlgoFinu poriadne zamiešať. Podobne ako ostatné prípravky, aj AlgoFin je dostupný v baleniach rôznej veľkosti.

Ak sa potrebujete cielene zbaviť väčšieho množstva rias, ideálnou zbraňou je Tetra AlgoClean. Je to prášok, ktorý sa aplikuje priamo na riasy, účinkuje do 24–48 hodín. 300ml balenie postačí na 10 tisíc litrov vody. Používa sa bežne aj na čistenie malých vodných tokov a vodopádov. Po jednorazovom vyhubení je ideálne pokračovať AlgoFinom (trvalé ničenie rias) a TetraPond PhosphateMinus, ktorý znižuje množstvo fosfátov vo vode, a tým bráni riasam narásť. Prevenciou pred riasami je tiež TetraPond Torf&Stroh Extrakt, ten obsahuje humínové kyseliny, ktoré tvoria prirodzenú obranu proti riasam a zároveň vyživujú vodné rastliny. 250 ml balenie stačí na 5000 litrov vody.

Ak máte riasy pod kontrolou, je ekologickejšie použiť na ne prípravok AlgoRem. Ten vločkuje plávajúce riasy, takže sa dajú ľahko mechanicky odstrániť. Neobsahuje žiadne jedovaté látky, algocidy ani herbicidy. Pozor si treba dávať len na tvrdosť vody. Tá musí byť aj po použití prípravku nad 2 dH, aby nedošlo k poškodeniu zdravia rýb. Na meranie tvrdosti sú rôzne prístroje a stupnice, na Slovensku sa tvrdosť vyjadruje v mmol/l, ale nemecké prístroje sú v stupňoch dH. Orientačná tabuľka jednotiek tvrdosti vody je uvedená nižšie a tvrdosť vody si viete jednoducho regulovať prípravkom TetraPond ph/KH Plus, v prípade väčších jazierok je ideálny Tetra Pond WaterStabiliser (balenie 1,2 alebo 6 kg).

Jednotky tvrdosti vody  mmol/l  mval/l  nemecký (°dH)  ppm CaCO³ francúzsky (°f)
1 mmol/l  1,000  2,000  5,600  100,000  10,000
1 mval/l  0,500  1,000  2,800  50,000  5,000
1° nemecký (°dH)  0,180  0,357  1,000  17,800  1,780
1 ppm CaCO3  0,010  0,020  0,056  1,000  0,100
1° francúzsky (°f)  0,100  0,200  0,560  10,000  1,000

Vločkujúci AlgoRem je tiež dostupný v troch baleniach rôzneho objemu.

Ak sa vám náhodou stane, že rybky nevyzerajú tip-top, skúste najprv použiť osvedčenú dezinfekciu a širokospektrálne liečivo TetraPond MediFin. To je opäť k dispozícii v rôznych baleniach podľa veľkosti vášho jazierka. Najmenšie balenie (250 ml) postačuje na 5000 litrov vody. Ideálne je MediFin skombinovať s prípravkom Tetra Pond WaterStabiliser (balenie 1,2 alebo 6 kg).

A na záver zhrnutie celého sortimentu Tetra Pond, špecialít na krásne jazierka.